Har du endelig fått deg jobb, er det få ting som er mer gledelig. Du er klar for et helt nytt kapittel i livet, med en jobb du virkelig ser frem til å ta fatt på. Det eneste problemet md den er at det er en sesongarbeid, noe som innebærer mange arbeidstimer på kort tid. Har du det som skal til for å jobbe 20 timer i døgnet over en kortere periode på opptil 3 måneder?

Denne artikkelen skal ta for seg gode råd for søvn når man jobber som sesongarbeider. Her er det helt klart risiko for sykdom og varig helsereduksjon, men dette er noe som er fullt lovlig i Norge i dag. Vi forventer ikke at du skal holde deg frisk om dagene blir så lange over lang tid. Men da er det viktig at du er forberedt og strukturert. Her er våre 5 gode råd for søvn til sesongarbeiderne.

Lite eller ingen inntak av alkohol

Alkohol når man jobber svært mye kan gå på helsa løs. Dessuten kan det bli nærmest umulig å få søvn der du restituerer. Restitusjon er nøkkelordet her, og dersom du bruker alkohol på de få timene du har fri, så vil du få problemer, og det vil gå ut over sikkerheten. Redusert alkoholinntaket til null.

Hvil når du kan

Det er helt klart at sesongarbeid er krevende for kropp og sinn. Derfor må man hvile når man får anledningen. Ikke tenk at du nettopp har stått opp og du lett kan klare jobben ennå mange timer. Bruk enhver minste anledning til å sette deg ned, lukke øynene eller hvile. Har du ikke mulighet til dette, så er det viktig at du gjør en av disse gode rådene for bedre søvn.

Spis og drikk nok

Skal du sove best mulig må du få i deg mat og drikke. Ikke spis for store måltider, da dette kan føre til at du får magetrøbbel. Husk at kroppen mest sannsynlig jobber på høygir for å holde deg opplagt. Med rikelig vann holder du organene hydrert og i full vigør. Mange glemmer drikke med på jobb, og hender det deg, sørg for at noen hjelper deg med å skaffe en vannflaske eller to.

Bli vant til arbeidspresset

Det første som skjer når du kommer hjem til helga er kanskje at du sover ut. Men husk å ikke sove for lenge, da du vil slite med å komme inn i rutinen, som kanskje starter om bare et par dager. Prøv heller å ta det generelt med ro, eller gå noen turer i skog og mark. Ikke bruk hele frihelga til å sove.

Få i deg kosttilskudd

De som har prøvd å jobbe sesongarbeid vil merke at immunforsvaret er dårligere. Dette kan du fikse med kosttilskudd, som både inneholder jern, jod, fosfor og vitaminer. Men husk at du ikke skal ha for mye magnesium for eksempel da dette kan føre til magekramper eller diaré. Det er noe du gjerne vil slippe når du har kun noen få timer i døgnet til å sove.