Det finnes utrolig mange spennende lamper å velge mellom, men en klassisk takpendel er fortsatt et svært vanlig valg i mange norske hjem. Det er helt enkelt vanskelig å matche kombinasjonen av form og funksjon som du får med en takpendel. Mange er selvfølgelig plassert over kjøkkenbord eller spisebord, men det finnes også takpendler som er tilpasset en rekke andre bruksområder og rom.

Grunnleggende om takpendler og belysning

Mange lamper er laget for å gjemmes bort, enten som en diskre del av interiøret eller direkte i vegger eller tak. En takpendel er egentlig helt motsatt, den fungerer som et blikkfang og midtpunkt i rommet. Det er også derfor det er mulig å finne takpendler i en mengde forskjellige design, og mange av de mest ikoniske lampedesignene gjennom tidene finner vi i kategorien takpendler.

En takpendel plasseres ofte over et spisebord eller kjøkkenbord. Det er selvfølgelig også mulig å henge opp takpendler over andre bord, eller der det ikke finnes noe bord i det hele tatt. Hvis noen kan gå under lampen, er det ekstra viktig å passe på at den er montert i en tilstrekkelig høyde.

Over spisebord er tommelfingerregelen at takpendelen bør plasseres 80 til 100 cm over bordflaten. Du risikerer å komme borti den hvis den plasseres lavere, i tillegg til at den kanskje faktisk kommer i veien mellom dere som sitter rundt bordet. Noen takpendler bør ikke plasseres for høyt, for å unngå blending. Imidlertid er mange takpendler også designet på en måte som gjør at risikoen for blending reduseres, samtidig som lyset rettes mot bordflaten.

Takpendler – mange forskjellige design og ekstrafunksjoner

Utvalget av design er nesten uendelig, og du vil garantert finne en takpendel som passer til hjemmet ditt. Det kan være smart å begynne med å vurdere de funksjonelle aspektene ved lampen, før du går videre til å se på designet:

  • Lampen bør ses i sammenheng med bordet den skal plasseres over. Det stiller ekstra krav til lampen når den skal matches med for eksempel et svært langt bord. Da kan det være lurt med en tilpasset avlang lampe med flere lyskilder. Husk på at lampens hovedfunksjon er å lyse opp bordet.
  • Noen pendellamper kan justeres i høyden, det kan være svært praktisk. Med justering av høyde vil pendellampen alltid befinne seg i en optimal høyde over bordet, og kan tilpasses nøyaktig til dine behov.
  • Noen pendellamper har også innebygget fjernstyring, som lar deg styre for eksempel lysstyrke, fargetemperatur eller lysfarge. Husk samtidig også på at nesten alle lamper kan utstyres med separate smarte lyspærer.
  • Overgangen til LED har også gjort det mulig å lage takpendler i helt nye former, som ikke trenger å forholde seg til begrensningene som følger med pærer og sokler. Slike alternativer kan være svært spennende, de gjør også takpendlene mer plasseringsvennlige.

Avslutningsvis er det greit å understreke at takpendelen kan plasseres på en rekke steder i boligen. Over spisebordet er kanskje det vanligste, men en takpendel passer godt over både sidebord, skjenker og konsollbord. Fantasien din er den eneste begrensningen.