Privatlån kan hjelpe deg med å finansiere de fleste større kjøp, fra en forlovelsesring til reparasjoner i hjemmet, ofte til en lavere rente enn å betale med kredittkort.

Og hvis du sitter fast med en haug med kredittkortgjeld med høy rente, kan du ta opp et personlig lån for å konsolidere saldoene og senke den totale årlige rentesatsen, og dermed fjerne bryet med å sjonglere for mange månedlige betalinger på en gang.

Men som alle slags finansielle produkter, har privatlån avveininger, inkludert gebyrer og renter. Forbrukere bør tenke nøye gjennom før de søker om lån, siden de kan påvirke kredittscore og generelle økonomiske helse.

Her er det du trenger å vite om privatlån og hvordan de fungerer. Og det at du kan finne gode privatlån hos Swiftbanker, som du definitivt bør ta en titt på!

Hva er et privatlån?

Privatlån er en form for avdragskreditt. I motsetning til et kredittkort, gir et privatlån en engangsbetaling av kontanter til låntakere. Deretter betaler låntakere tilbake dette beløpet pluss renter i vanlige, månedlige avdrag over lånets levetid, kjent som løpetiden.

På grunn av økningen i peer-to-peer og online långivere, er det hundrevis av raske, enkle lånealternativer der ute, og de fleste tar mindre enn 10 minutter å søke om på nettet. Den fullstendige godkjenningsprosessen kan imidlertid ta opptil én arbeidsuke, avhengig av hvor raskt långiveren mottar og behandler dokumentene dine. Før var det mulig i Norge å få lån på dagen, og det er teknisk sett fortsatt mulig. Men det skjer svært sjeldent. 

I det minste tar personlige lån renter. Du kan også støte på andre gebyrer, for eksempel et oppstarts- eller administrasjonsgebyr som blir tatt ut av lånebeløpet ditt når du er godkjent, men du skal kunne betale lånet fullt ut med en gang, om du vil det. Det er ikke som i andre land at du får en straff for tidlig nedbetaling for å betale ned lånet før slutten av perioden! I USA begrunnes det med at bankene går glipp av inntekter fra rentene!

Hvordan fungerer privatlån?

Når du er godkjent for et privatlån, blir pengene vanligvis levert direkte til brukskontoen din. Hvis du får et lån for å refinansiere eksisterende gjeld, kan du noen ganger be om at utlåner betaler regningene dine direkte.

For eksempel, når du er godkjent for et privatlån fra Swiftbanker, kan du få pengene dine sendt via direkte betaling til så mange som 10 kreditorer, noe som bidrar til å sikre at du ikke bruker pengene på andre ting. 

Uansett hvordan du får pengene dine, forbered deg på å starte tilbakebetaling innen 30 dager. Har du et fastrentelån vil dine månedlige avdrag forbli det samme beløpet frem til lånet er nedbetalt. Hvis du har et lån med variabel rente, vil renten din svinge og kan endre beløpet du skylder måned til måned. Når ditt privatlån er nedbetalt, er kredittgrensen stengt. Du vil ikke lenger ha tilgang til den.

Trenger du et privatlån ta gjerne en titt hos Swiftbanker, de kan hjelpe deg med mye av det du trenger!